Consiliul raional Nisporeni
pagina oficială
       
Prima
Contact
Harta
 
Prima / Evenimente / Sper să fie anul marilor schimbări.
Sper să fie anul marilor schimbări.
30.12.2008 Accesări: 2445
Text:
 
Interviul Gazetei de VEST cu preşedintele raionului dl Ion Munteanu

Cor.: Domnule Preşedinte, la schimbarea anilor omul, de obicei, aruncă o privire critică înapoi şi una plină de speranţe înainte... Privind înapoi la anul 2008, care ar fi în majoritate – părerile de bine sau părerile de rău?
Ion Munteanu: Pentru mine anul care a trecut nu a fost unul uşor. Totuşi, sincer vorbind, cred că impresiile bune domină părerile de rău.
Cor.: Cineva zicea: Să iertăm greşiţilor noştri... dar să nu uităm. Vreţi să spuneţi că...
Ion Munteanu: Vreau să spun că necazurile au fost mai mult ale omului Ion Munteanu, reuşitele au fost ale Preşedintelui, ale Preşedinţiei raionului, ale Consiliului... Am realizat lucruri destul de frumoase, dar, mai ales, am ini-ţiat acţiuni importante. Cu regret mă simt nevoit să constat că în majoritatea sa lumea noastră obişnuieşte să facă aprecierile după criteriul “ce-i în mîină nu-i minciună”. S-a astupat o groapă - uite, asta e bravo! S-au închegat nişte contacte, nişte relaţii care pe viitor vor aduce milioane – ei, asta încă cine ştie... Mai sunt poziţii pe care lumea le ignoră încă, din obişnuinţă considerînd că nu e treaba lor.
Dar sunt sigur că încetul cu încetul vor da aprecierea cuvenită acestor valori. Şi ca exemplu aş aminti Transparenţa activităţii preşedinţiei. E o modalitate de a lucra, pe care precedenţii au cam evitat-o, e una din primele cerinţe a Uniunii Europene şi, la urma urmei este ceva normal. Odată ce am fost aleşi de către aceşti oameni, odată ce gestionăm banii lor, ei au dreptul să ştie cum facem acestă treabă, cui şi pentru ce se alocă o sumă sau alta. Aşi zice chiar că la acest capitol am rupt o tradiţie proastă, dar bine înrădăcinată.
Dar să revin la cele bune şi concrete, căci am avut şi de acestea...
Cor.: Să mai întîrziem puţin la această temă... Chestia este că dacă în cazul Consiliului raional, preşedinţiei în acest an s-a făcut simţită o schimbare, apoi satele, primăriile...
Ion Munteanu: Să fim realişti: multe primării leagă tei de curmei ca să-şi rezolve problemele. Şi publicarea materialelor informative în presă ar fi pentru ele o cheltuială suplimentară. Dar afişarea acestei informaţii pe panourile din primării ar fi o modalitate de rezolvare a problemei... şi de respectare a legisla-ţiei de altfel. Tot aici ar mai fi informaţia despre ajutoarele umanitare, diferite indemnizaţii, facilităţi etc., etc., care odată afişate ar exclude plîngerile, petiţiile, neînţelegerile. Trebuie de lucrat deschis... Să se vadă ce sume s-au adunat la bugetul primăriei din munca satului, ce alocaţii au fost primite din bugetul raional sau republican, ce alocaţii au obţinut primarii din surse străine...
Cor.: În ultima lună a anului precedent gazeta a deschis rubrica “Cine credeţi că ar merita titlul “Omul Anului”. Dacă vă propun aceeaşi întrebare referitor la actualii primari, care ar fi răspunsul?
Ion Munteanu: E o întrebare la care de fapt cred că nu se poate răspunde. Avem în raion primari care abia se deprind cu primăria şi avem primari cu două-trei mandete în spatele lor. Cum să-i pui la cîntar, cînd ei sunt în diferite categorii de experienţă? Pe de altă parte cineva a ajuns în funcţia de primar moştenind de la predecesor un hîrleţ, iar altul un tractor... E greu de făcut o apreciere corectă. Dar ca să nu lăsăm întrebarea fără răspuns aş putea să-l amintesc pe domnul Leucă de la Mileşti, Ion Croitoru de la Marinici, Boris Jitari de la Bălăueşti... dna Elena Dobzeu de la Grozeşti, care este la primul mandat, dar care ar putea servi drept model şi pentru alţii, dna Prisecaru de la Selişte... Aş putea continua, dar mă tem că ar trebui să-i amintesc cam pe toţi primarii, întrucît conlucrăm cu toate primăriile şi ne străduim să-i ajutăm pe toţi. Iar secretul unei asemenea atitudini e simplu: dacă în toate primăriile treburile vor merge bine atunci şi raionul în genere nu va arăta rău pe harta republicii.
Cor.: Reieşind din deciziile adoptate de Consiliu, cred că primăriile nu pot fi supărate... Li se dă de la începutul anului ceea ce trebuie să li se dea...
Ion Munteanu: ...ceea ce putem să le dăm. Sau ceea ce merită reieşind din iniţiativele lor proprii. Dacă vedem că o pimărie poate atrage anumite investiţii destul de însemnate pentru localitate, dar nu are la îndemînă acea parte de contribuţie care i se cere cum am putea să nu-i ajutăm? Doar alocaţiile care urmează să vină din fondurile străine fie că în Bălăureşti sau în Cioreşti – tot în raion vin. Ş-apoi, nu este stilul meu de al ţine pe un primar sau altul la uşă, ca să-i dau de înţeles cine-i “şeful”, şi nu este stilul nostru de lucru de a-i susţine doar pe acei care “cîntă” ca noi. Deşi învinuiri de acestea pot fi auzite. Aş avea destule exemple cînd am mers în întîmpinare primarilor ce împărtăşesc alte opinii politice, dar cred că acum, de sărbători nu e momentul să facem o paradă politică.
Cor.: O întrebare care se impune, dacă privim activitatea preşedintelui raionului pe întreg anul 2008: cum mai staţi cu “dosarele”?
Ion Munteanu: Slavă Domnului, bine! Nici nu mi-am imaginat că s-ar putea găsi atîtea modalităţi de a-l hărţui, de a nu-i permite unui om să-şi caute de lucru. Mai bine nici să nu vorbim. Să amintim mai bine de Casa Naţională reconstruită, de traseele gazoductului pe care am reuşit să le deblocăm, de contactele pe care le-am stabilit cu judeţele de dincolo de Prut, de proiectul european pe care l-am cîştigat şi care a început să lucreze... Cred că acestea ar fi subiectele, care merită a fi amintite acum, la început de an.
Cor.: Mai ales că acesta este anul 2009, an electoral...
Ion Munteanu: Sper să fie anul marilor schimbări. Prea mult jucăm bătuta pe loc. E timpul să ne dumirim ce vrem. Şi să facem aşa ca să fie precum vrem. Iar de vrut noi vrem cu toţii de fapt un singur lucru: să fim liberi, să nu mai fim îngrădiţi de hotare din toate părţile, să putem produce şi să ne putem realiza producţia, să putem merge liber într-o parte de lume sau alta.
Cor.: Dle preşedinte, începusem să vorbim despre realizări şi fără să observăm am alunecat pe alte teme...
Ion Munteanu: Ba cred că nu. Eu cred că am vorbit despre principala noastră realizare: stilul de lucru. Nu ar fi mare problemă să trecem la statistică: cîte hectare... Cîte capete... Cîte tone... Pe timpul cînd cu toţii construiam comunismul asta şi se făcea: se număra, se cîntărea, se trasau obiective... Am construit comunismul? Lumea se dezvolta, zbura înainte iar noi stăteam lîngă cuibar şi număram cîte ouă face găina. Pentru a cîntări, a număra, a calcula este PROPRIETARUL, este businesmanul. Treaba noastră, a celor care stau mai deasupra, este de ai ajuta pe ei să înveţe a fi proprietari, businesmani, patroni... ziceţile cum doriţi, dar esenţa să fie una: stăpîni, adevăraţi stăpîni. Cînd toţi şi fiecare va înţelege că de fapt EL, anume el este sarea pămîntului, atunci nimeni nu va mai plînge nimeni pe la uşile primăriei, diferitor cancelarii că nu sunt ajutaţi să are, să samene, să-şi găsească un loc de lucru... Că drumurile-s proaste, că nu-s iluminate, că nu-i curăţenie în localitate... Şi atunci vor învăţa si să-şi apere drepturile, şi să-şi zmulgă dreptul. Deocamdată, însă, suntem la etapa plîngerilor din partea celor mulţi, a majorităţii. Şi la perioada frămîntărilor şi veşnicilor căutări a ieşirii din situaţie a tuturor acelor, care au pe umerii lor datoria de a gestiona o localitate sau alta. Am ajuns iar la situaţia pe care manualele de istorie o formulase cam aşa: cei de jos nu pot, iar cei de sus nu vor.
Cor.: La anul 2009 cred că situaţia, totuşi, e alta şi cei de jos ar putea, totuşi, face schimbarea...
Ion Munteanu: Da, dar aceasta de acum e altă temă. Să ne oprim aici, să le urăm tuturor LA MUL|I ANI! şi să aşteptăm primăvara.

Dumitru Mititelu
 
Prima / Evenimente / Sper să fie anul marilor schimbări.
Tel. +373 (264) 22058 Anticamera
Fax. +373 (264) 22291
Adresa:
MD – 6401, or. Nisporeni, str. Ioan Vodă, 2
Prima Contact Harta
Actualizat: 21.02.2020
Vizitatori: 874422
sus
Copyright © 2020 CONSILIUL RAIONAL NISPORENI. REPUBLICA MOLDOVA. Toate drepturile rezervate.
Creat de Trimaran