Consiliul raional Nisporeni
pagina oficială
       
Prima
Contact
Harta
 
Prima / Evenimente / Un nou proiect foarte important pentru raion
Un nou proiect foarte important pentru raion
07.11.2008 Accesări: 2413
Text:
 
Articol din ziarul ,,Deşteptarea"

Implementarea lui în republică şi în raion a început deja el se intitulează „ Tranziţia la agricultura performantă” şi face parte din programul SUA de ajutoare „ Provocările mileniului „ , care a fost lansat pentru ajutoare în cazul unor calamităţi naturale, inclusiv secetă, care a afectat grav în ultimii ani agricultura Moldovei.
Proiectul se va implementa prin intermediul ACSA reprezentată în raion de Organizaţia Obştească ” Colina „ , director Ştefan Popescu. Organizaţia aceasta este bine cunoscută în raion prin proiectele de instruire, demonstrare şi consultanţă implementate cu succes.
Noul proiect se va implementa cu succes.
Noul proiect se va implementa pe parcursul a cinci ani şi are o valoare financiară considerabilă cifrîndu-se, pe toată republica, la miliarde de lei. El, proiectul, se va implementa în 15 raioane ale republicii, care sunt limitrofe rîurilor Prut şi Nistru şi se va referi la restabilirea, reabilitarea sistemelor de irigare care au existat cîndva.
Din raionul nostru au fost selectate şase localităţi care vor beneficia de finanţare. Este vorba de satele Bălăureşti, Mărnici, Zberoaia, Grozeşti, Soltăneşti, şi Vale-Tresteni.
După cum ne-a informat Ştefan Popescu, prima etapă de implementare a proiectului a început deja – prin stabilirea hotarelor terenurilor care au avut sau mai au la moment reţelei de irigare. Au fost deja determinate în jur de şase mii de asemenea parcele, însemnînd mai multe sute de hectare de teren agricol.
În cadrul celei de-a doua etapă, care a demarat deja, urmează să se stabilească cine sunt proprietarii acestor parcele şi modalitate cum se prelucrează-individual sau asociat. Concomitent se studiază şi se evaluează starea reţelelor – dacă sunt funcţionale sau nu, care ar fi acţiunile pentru restabilirea lor. Şi după acesta va începe munca de restabilire. Pentru ţăranii, pămînturile cărora nimeresc în zona de irigare, acesta este un frumos şi neaşteptat cadou.
Proiectul, care va avea un impact deosebit asupra agriculturii în zonele unde vor fi repuse în funcţie sistemele de irigare, va oferi agricultorilor beneficiari mari posibilităţi şi oportunităţi – de a lansa producerea agricolă la un nivel calitativ înalt, chiar şi pe timp de secetă. Iar îmbinarea irigării cu producerea unor produse agricole ecologice pure vor aduce la creşterea simţitoare a veniturilor ţăranilor şi lansarea lor cu aceste produse pe piaţa Uniunii Europene
 
Prima / Evenimente / Un nou proiect foarte important pentru raion
Tel. +373 (264) 22058 Anticamera
Fax. +373 (264) 22291
Adresa:
MD – 6401, or. Nisporeni, str. Ioan Vodă, 2
Prima Contact Harta
Actualizat: 21.02.2020
Vizitatori: 874464
sus
Copyright © 2020 CONSILIUL RAIONAL NISPORENI. REPUBLICA MOLDOVA. Toate drepturile rezervate.
Creat de Trimaran